www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws

Glittery texts by bigoo.ws

>

The Dog's

01.11.2006., srijeda

Bigl (Beagle)

Bokić svima! Hvala na komentarima... Ja vam baš nemam vremena za komentirati,a niti za pisati post...
I zato mi oprostite što vam ne komentiram prečesto i što ne pišem postove,prečesto. "Nada postoji samo ne ovdje" me je zamolila da napišem post o Biglićima,ali nije mi rekla da li o Biglu (engleskom kuničaru) ili o Biglu zečaru... Pa ću ja u ovom postu napisati ponešto o svakom.
Image Hosted by ImageShack.us
Bigl (engleski kuničar) – Beagle
Matična zemlja: Velika Britanija
Podrijetlo:
Vjerojatno je nastao u vrijeme Elizabete I križanjem i selekcioniranjem engleskog zečara sa starim engleskim gonicima.
Opis:
Bigl je mali pas, visine 33-40 cm, kompaktne i čvrste građe.Glava je krupna ali nije gruba, njuška je crna s vrlo razvijenim nosnicama. Lubanja je relativno dugacka sa izrazenim stopom. Njuska je četvrtaste građe, oči su smeđkastog podbratka. Ramena su mišičava, a prsni koš je dubok i širok. Leđa su kratka i snažna. Šape su okrugle i čvrste, prednje noge ravne i snažnog kostura,a stražnje mišičave i daju dojam snage.Rep je visoko nasađen, nošen uspravno no ne savinut preko leđa. Rep je relativno kratak u odnosu na veličinu psa.Dlaka je kratka, gusta i priljubljena. Boja dlake je u večni slučajeva trobojna.Ova pasmina se minimalno linja, a kratka dlaka ne zahtjeva veliku pažnju, četkanje je dovoljno.
S obzirom na dlaku postoje dvije varijante bigla: kratkodlaki, ne baš fine dlake, i oštrodlaki. Boja: plava s crnim prugama, bijala, crna, narančasta, s palzeom, ili je trobojan kao engleski goniči.
Narav:
Bigl je veseo, simpatičan pas, vrlo prijateljski raspoložen prema ljudima tako da nije idealan čuvar. Tvrdoglavog je karaktera pa mu je potreban dosljedan odgoj. Jako voli djecu te rado laje.
Bigl i obitelj:
Ovaj mali lovački pas iziskuje puno aktivnog kretanja i zato se može preporučiti ljudima koji žele malog, ali aktivnog ljubimca. Bigli vole lajati pa je to karakteristika koju bi vlasnici trebali prihvatiti. Uz dobro školovanje i dovoljno kretanja bigl će postati idealan obiteljski pas.
Korištenje:
Specijaliziran je za lov na kuniće, fazana, prepelicu, ali koristi se i u ribolovu. Danas je Beagle jedna od popularnijih pasmina, te su postali vrlo omiljeni obiteljski psi.
Postoji i patuljasta varijanta bigla, beagle Elisabeth, koja ne prelazi 30 cm visine a teži oko 10 kg.
Nazalost, bigli su vrlo često korišteni u svrhu medicinskog i laboratorijskog istraživanja.
Zdravstveni problemi:
Neke linije su sklone bolestima srca, epilepsiji, bolestima očiju i kralježnice te hondroplaziji.
Očekivana dob: 12-15 godina
EVO SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Bigl zečar–Beagle Harrier
Image Hosted by ImageShack.us
Matična zemlja: Velika Britanija
Podrijetlo: Ovu je pasminu stvorio francuski baron Gerard križanjem bigla i zečara.
Opis: Harmoničan pas, plemenit, dobro građen. Od bigla je naslijedio strast za lovom, veselost, a od zečara osjetljivost njuha, prepredenost, otpornost. Visina je 43-48 cm, lubanja je široka, gubica se suzuje prema njuški ali nije šiljasta. Oči su tamne, inteligentnog izraza, uši u obliku slova v, gotovo plosnate, ne preduge. Leđa su kratka i mišićava, rep veselo nošen, prednje noge ravne, bedra mišičava, dlaka gusta i glatka. Večinom je trobojan sa više ili manje živim palezom ili čađava.
Korištenje: Kao i ostali bigli.
Napomena: U Irskoj se uzgaja i kerra-beagle. Budući da je pretežno riđe osnovne boje s crnim plaštom, nalik je balkanskom gonicu.
EVO SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 10:54 - Zalaj,reži,cvili! (29) - Troši tintu,a nemoj! - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2006  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi

Opis bloga

Psići

Slike od nekih vrsta pasa


Cursors