www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws

Glittery texts by bigoo.ws

>

The Dog's

20.09.2006., srijeda

Zapadno Škotski Bijeli Terijer-Westy

Bok svima! Evo... Na molbu jedne blogerce........ Pisat ću post o Westy-ćima!!! Ali... Prije toga,nešto bih vas zamolila.
"Prijavila" sam Barnyea na natječaj za najljepšeg psa mjeseca,na pedigreeovoj stranici...
Pa bih vas molila da posjetitev TU STRANICU i da glasate za fotku od mog peseka!
Stavila sam dvije slike,a za koju čete glasati...to ostavljam na vama! HVALA UNAPRIJED!!!
A sada...WESTY!
Image Hosted by ImageShack.us
Skupina:
III. FCI skupina - Terijeri
Zemlja porijekla:
Škotska
Namjena:
Kućni ljubimac
Veličina:
Visok je oko 28 cm, a težak oko 7,5 kg.
Dlaka:
Zapadnoškotski bijeli terijer ima dvoslojnu dlaku: vanjska dlaka je oštra i tvrda, bez uvojaka, dok je poddlaka mekana i kratka. Ova je pasmina uvijek bijela, s tamnim očima i tamnijom pigmentacijom na jastučićima šapa, noktima, valokama (usnama) i nosnoj pečurci.
Njega:
Ovaj terijer mora imati tvrdu dlaku, tako da ga ne smijete previše često prati, kako ne bi postao mekan. Ako se pas i uprljao igrajući se vani, najbolje je ostaviti ga da se posuši, a zatim dobro iščetkati prljavštinu. Dlaku morate iščupkati rukom ili otrimati dva do tri puta godišnje. Psi namijenjeni izložbama zahtijevaju i veću njegu.
Narav:
Ovo je živahan, zaigran, neustrašiv, budan i oprezan pas, vesele naravi, vjeran gospodaru, otvoren, lukav i domišljat, ali jednako je tako i tvrdoglav, odlučan i neovisan. Zapadnoškolski bijeli terijer je krajnje samopouzdan i nije ga lako impresionirati.
Odgoj:
Iskrenost i vesela narav ovog psa ne bi smjela biti opravdanje da radi što god mu se prohtije. Ponekad ga treba i kazniti. Ovi terijeri znaju biti uporno zločesti, tako da morate ostati dosljedni i nikako im popustiti.
Socijalno ponašanje:
Ovi terijeri dobro se slažu s drugim psima i izvrsni su partneri u dječjoj igri, jer mogu podnijeti i grubu igru. Pokušajte ga naviknuti na mačke i druge kućne životinje dok je još mlad, kako ih kasnije ne bi naganjao. Poneki primjerci ove pasmine znaju se ponašati dosta dominantno prema drugim psima, ali to najviše ovisi o njihovom ranom socijalnom odgoju.
Vježbanje:
Zapadnoskotski bijeli terijeri obožavaju igre loptom, jurcanje i skakutanje. Potrebno im je puno kretanja, pa im to nipošto nemojte uskratiti. Vole kopati, a neki od njih i odlutati, tako da vaš vrt mora biti jako dobro ograđen.

Malen je i robustan pas, dubokih prsiju, kratkih nogu, bijele dlake i drskog pogleda. Čeoni dio lubanje je srednje velik, malo zaobljen i prekriven gustom dlakom. Njuška je razmjerno kratka, čeono koljeno je dobro izraženo. Ne smije biti sličan škotskom terijeru. Oči su srednje velike, tamne i približene veličine. Male uši su uspravne, zašiljene i prekrivene dlakom. Tijelo je kompaktno, leđa kratka kao i rep koji je nošen uspravno.
Zapadno škotski bijeli terijer je nastao iz sličnih razloga kao i silihemski terijer. Željeli su imati bijelog lovca, koji bi se razlikovao od lisice ili jazavčara, da ga lovac slučajno ne ustrjeli. Zapadno škotske bijele terijere je slikar Lanser prikazao na slici već 1839. godine. Naslikao je krvosljednika i "westija" koji gledaju iz pseće kućice. Westi je naravno najpoznatiji kao bijela polovica reklamnog simbola za whisky "Black and White". U tu je svrhu vlasnik škotskih destilerija Buchanan dao naslikati svoga psa već 1892. godine. Zapadno škotski bijeli terijer je izuzetno umiljat, veseo i očaravajući pas. Od njega nije dobro napraviti modnu lutku, jer to nije pas koji bi bio zadovoljan u naručju. Samostalan je, prirodan, voli dijecu, osjećajan je i istrajan. Tome možemo dodati još i neosjetljivost i nezahtjevnost. Idealan je pas. Svaka tri mijeseca treba mu skratiti dlaku. Dočeka visoku starost.
EVO MALO SLIKICA:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 12:16 - Zalaj,reži,cvili! (30) - Troši tintu,a nemoj! - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi

Opis bloga

Psići

Slike od nekih vrsta pasa


Cursors