www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws www.Bigoo.ws

Glittery texts by bigoo.ws

>

The Dog's

03.07.2006., ponedjeljak

MOPS(pug)

Bok svima! Pošto sam jedne nedjelje trebala ići po štene Mopsa,koji je koštao 650eura u Karlovac (a nisam,jer sam par dana prije dobila Barnya),sad ću napisati nešto o toj vrsti!
Image Hosted by ImageShack.us
PODRIJETLO: pretpostavlja se da je podrijetlom iz Kine, no vodi se kao engleska pasmina jer se u Europi prvi put pojavljuje u 16. st. i to kao pas princa Williama I.
IZGLED
Izrazito je mišićav i skladno građen. Nosni dio lubanje mu je kratak. Oči su mu smeđe i okrugle, a uši tanke i male. Tijelo mu je kratko sa širokim i dubokim prsnim košem, a leđna linija je ravna. Rep je dvaput svinut i nošen sa strane.
VISINA I TEŽINA
Visok je oko 35 cm (25 do najviše 32 u visini plećke). Težina mu se obično kreće od 6,3 do 8,1 kg.
BOJA
Dlaka je kratka, gusta, meka i sjajna, najčešće srebrno-sive ili boje bijele kave, s crnom maskom na licu. Mops može biti i cijeli crne boje.
NARAV
Mops je jednostavan, prilagodljiv, smiren i druželjubiv pas. Vrlo je osjećajan i inteligentan te fizički puno traži od sebe. Ne laje puno osim kad upozorava na dolazak neznanaca. Većina ih hrče.
ODGOJ
Odgoju ovog psa morate pristupiti nježno i osjećajno. Osjetljivi su na ton vašeg glasa, tako da ih nije potrebno oštro kažnjavati. Brzo uči.
SOCIJALNO PONAŠANJE
Mops se dobro slaže s drugim psima i kućnim ljubimcima, a prema djeci i posjetiteljima se ponaša besprijekorno. Nemojte zaboraviti da traži puno pažnje i ljubavi, te da je ljubomoran ako je pažnja gospodara usmjerena nečem drugom.
NJEGA
Nabore na licu povremeno treba očistiti posebnim losionom namijenjenim toj svrsi. Njega dlake nije zahtjevna. Staru i slabu dlaku lako se može odstraniti gumenom četkom (najbolje jednom tjedno). Kupa se 3-4 puta godišnje. Ukoliko se ukaže potreba, ukapajte im kapi za oči.
ZDRAVLJE
Ova pasmina nema ozbiljnih bolesti vezanih specifično za nju, ali zbog osobite anatomske građe lubanje imaju sužen nosni prohod, pa posljedica toga može biti otežano disanje. Također imaju plitki suzni kanal pa im često suze oči, zbog čega treba voditi pojačanu brigu o očima. Osjetljivi su na vrućinu i anesteziju. Životni vijek im je od 12 do 15 godina.
ŽIVOTNI PROSTOR
Možete ga imati i u malenom stanu, nikako u dvorištu. U šetnji vole skakutati i trčati uokolo kada je lijepo vrijeme. Kada je vruće, ne ostavljajte ih predugo vani, te im osigurajte svježe mjesto u hladu gdje će moći provesti ostatak dana.
EVO MALO SLIKA
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 13:30 - Zalaj,reži,cvili! (25) - Troši tintu,a nemoj! - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi

Opis bloga

Psići

Slike od nekih vrsta pasa


Cursors